Svindlande höjder och historier i Kungshuset

“Det bästa skyddet för ett kulturarv är att det används” berättar Göran Larsson, före detta chef för Malmö museum och just idag guide för turen “Kungshuset i Lundagård – människor och händelser sedan 1584”. Kungshuset är en av skådespelarna i Lunds universitets historia och visningen ger besökarna inblick i husets historia, dess nutid och framtid.

Ingrid och Lars Petersson är två av deltagarna och i väntan på att visningen ska börja berättar de om sina förväntningar. “Vi vill lära oss massor om Kungshuset och Lundagård idag”. Båda två har läst vid universitetet och bor i Lund. “Vi ska själva guida en liten tur runt Lundagård snart så detta är ett utmärkt tillfälle att lära sig mer”.

Dagens guide Göran Larsson berättar om Kungshuset för nyfikna deltagare. Bild: L. Lockean

Göran Larsson inleder visningen med en introduktion i föreläsningsstil. Att sitta som student i universitetets äldsta byggnad är en kittlande känsla. 2014 flyttade Filosofiska institutionen ut men Larsson berättar att hela universitetet, med undervisning, bibliotek, administration och allt därtill, tidigare trängts i byggnaden.

Göran Larsson, f.d. chef för Malmö museum, ger en historisk tillbakablick över huset. Bild: L. Lockean

Larssons redogörelser är intressanta och bjuder på många spännande vändningar. Huset har gått från kungligt länsresidens till privatbostad till att bli universitetets första egna byggnad. 1666 fattas det formella beslutet för att grunda Lunds universitet och 1688 övertog universitetet Lundagård och därmed Kungshuset.

“Det är något särskilt att berätta historien på rätt plats”. säger Göran Larsson och slår slag i saken. Besökarna visas runt i huset och den vackra ektrappan från 1731 är en publikfavorit. Påväg upp till nästa våning hörs ett sällskap skratta till och utbrista “Det känns som ett nykterhetstest”. Larsson kallar den “upplevelsetrappan” och liknar känslan av att gå i den med att gå iland efter tre dagar till sjöss.

Den allra sista stigningen görs i en betydligt mer anspråkslös trappa. Samma sällskap fortsätter “Detta var inte en lika snyggt” och det är bara att hålla med. Det är dock värt ansträngningen. Högst upp i huset, i det utrymme som 1753 höjdes motsvarande 7 alnar, är utsikten över Lundagård bäst. Utanför fönstrena trängs trädkronorna.

Den berömda ektrappan i Kungshuset. Bild: L. Lockean

Cecilia Whitehorn, anställd vid Lunds universitet och en av besökarna, gläds över planerna på ett besökscentrum. “Mina förhoppningar på vad som ska hända med huset infriades mer än väl!”.

Intendent Marie Liljenberg berättar om de kommande renoveringarna och hur huset ska inhysa utställningar och representationslokaler men även öppnas upp med studieplatser, grupprum och undervisningslokaler för studenter.

De historiska lagren i huset är många och dagens guidade tur har berättat några av de många vindlande historier som är Lunds universitet. Med historien i ryggen och solen i ansiktet går vi ut i ett höstigt Lundagård.

Bild och text: Lina Lockean, Masterstudent i Medie- och kommunikationsvetenskap, Lunds universitet.

3 roliga saker du kanske inte visste om universitetets historia

Ridhusprojektet:
Som student i Lund skulle du inte bara studera akademiska ämnen utan förväntades även kunna rida, rita, fäktas, dansa och tala flera språk. Projektet att bygga ett ridhus i Lundagård planerades men genomfördes aldrig.

Lön i spannmål:
Professorerna avlönades en tid i spannmål och andra livsmedel. Det fanns inte heller någon pensionsplan utan en anställd professor hade sin lön livet ut. Då det endast fanns ett begränsat antal löner gick därför vissa nya professorer helt utan lön. Man fick helt enkelt vänta ut den äldre generationen.

Eget rättssystem:
Universitetet var under en period “en stat i staden” och hade sitt eget rättsväsende. Om en anställd eller student begick ett brott i Lund dömdes de därför i en domstol bestående av universitetets ledning.

Det här inlägget postades i historia, Konst i tid och rum, Kulturvecka och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.