Söndagen den 28 januari, exakt tre och ett halvt sekel efter Lunds universitets officiella invigning, hölls avslutningen av 350-årsjubileet i Universitetshuset och runt om i Lundagård. Avslutningen blev ett avstamp inför framtiden, både genom att blicka tillbaka på vår historia samt bjuda in till universitetets mest framstående framtidsforskning.

I Universitetshusets pelarsal hänger pampiga porträtt där dåtidens storheter blickar ner på företrädare för modern teknik. Studentguider från Vattenhallen visar barn och vuxna hur programmering fungerar samtidigt som små, självgående bilar formade som bin, så kallade Bluebots, drar till sig uppmärksamhet. Besökarna får testa att skapa en sekvens, en färdriktning, som Blueboten sedan följer.
– Det här är ett första steg in i programmering. Jag älskar när glödlampan tänds, när man vågar testa och inser att man kan. Programmering kan låta lite skrämmande men det behöver inte vara svårt och det kan användas till nästan vad som helst, förklarar studentguiden Hanna Thernell.

På plats finns även Historiska museet som visade deras senaste virituella spel där besökare får möjlighet att träda in på Kraftstorg år 1658 och därmed gå in i en återskapad 3D-värld och se hur Peder Winstrup bodde och levde i hjärtat av Lund.

Precis som under invigningen 1668 spelade Domkyrkan en viktig roll under dagen. Konserten ”Tempus Resonans” bjöd på musik med Musikhögskolans Damkör och Lunds Universitets brassband. Vid den officiella avslutningsceremonin i Universitetshusets premierades bland annat de elva deltagare som närvarat vid alla 36 jubileumskursföreläsningar under året med diplom som talade om att de nu var betydligt mer lundensiskt bildade.


Rektor Torbjörn von Schantz och rektor emeritus tillika ordförande i jubileums-kommittéen, Göran Bexell, återknöt i sina tal till jubileet och universitetets långa historia av akademisk utbildning, forskning och som en viktig kultur- och samhällsinstitution.
– I en värld av populism och desinformation ska vi fortsätta stå upp för välgrundad kunskap och respekt för fakta.

För rektorn så var det engagemanget kring jubileet som för honom stått ut under året.
– Jubiléet blev inte som jag tänkt mig utan långt, långt bättre. Jag trodde att Lundaborna skulle tröttas ut, men det blev succé, säger Torbjörn von Schantz och nämner särskilt en sak han vill ta med in i framtiden; den öppenhet universitetet visat under jubileumsåret.
-Jubileets evenemang har alla varit lika välbesökta. Jag önskar att vi även i framtiden kan samla oss till gemensamma vetenskapsdagar, en kulturdag eller en barndag. Så, låt oss nu se något nytt ta skepnad, i de strukturer och vägar som 350-årsjubileet skapade!

Dagen avslutades, precis som 1668, med middag och festligheter men istället för i Kungshuset bjöds alla in till det anrika AF-borgen med tillbakablickar, jubileumssång och musik av artisten Ola Salo.
https://www.instagram.com/p/BejSH5AFJY6/?hl=en&taken-by=ola_salo
Text: Dajana Kovacevic, Studentjournalist