Räliga djur och liveshow

Hur funkar en hundnos och hur känns det att röra vid en orm? Det plus liveshow plus chansen att fråga kändisexperter från tv om allt mellan fågel och fisk. Det är bara några av de godsaker som biologerna i Lund bjuder allmänheten på den 8 april.

Bild av Inger Ekström (LU)

Marie Dacke är en av kändisarna. Hon har vunnit svenska Science Grand Prix för intresset hon väcker när hon presenterar sin forskning. Hon har fått den internationella utmärkelsen Ig Nobel Prize för forskning som lockar till skratt och eftertanke. Och hon är en av experterna i SVT:s Studio Natur.

På Biologins dag den 8 april är hon en av experterna som svarar på frågor om allt som rör sig och växer i naturen.

Varför tycker du att barn och vuxna ska besöka Biologins dag?

– Det är ett utmärkt tillfälle att ta umgås, ta del av forskning och ställa alla de där frågorna man funderar kring. En fråga jag fick tidigare i år var: ”Hur får alla ägg plats i en höna?” Kommer man till Biologins dag så får man svar på frågor man inte ens visste att man hade.

Vad tycker du att besökarna absolut inte ska missa?

– Biologishowen. Den är riktad till barn i år. Det är ett kul tillfälle att ta del av biologins underbara värld på ett lättsmält sätt. Här kan man träffa paddan Agaton, uppleva hur en ko ser världen och fundera över varför man inte kan gömma sig för en orm på natten.

Varför blev du biolog?

– För att jag tycker att djur och natur är bland det roligaste och viktigaste som finns. Närmare bestämt var det mysteriet kring vilket djur som hade ätit upp min kanin som fick mig att ta det slutliga beslutet. Det har jag inte ångrat.

Har du något råd till en tolvåring som tycker att djur och natur är det roligaste som finns?

– Mitt råd till alla tolvåringar är att noga lyssna på vad ni brinner för och satsa på att göra det till en naturlig del av er vardag i framtiden.


Biologins dag äger rum den 8 april, klockan 11.45 –16.00. Platsen är biologiska institutionen, Sölvegatan 35 i Lund. Biologins dag, hela programmet

I år tjuvstartar vi dagen redan klockan 11.45 med en jubileumsplantering av en magnolia och efterföljande föreläsning med växtekolog och professor Mikael Hedrén som berättar mer om varför magnolian är en symbol för Lunds universitet.

Text: Jan Olsson, Kommunikatör. Biologiska institutionen
Bild: Inger Ekström, Kommunikatör. Biologiska institutionen

Det här inlägget postades i Svenska och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Skriv en Kommentar

* Obligatoriskt