Peder Winstrup – lika viktig nu som då

På 1600-talet föreslog Peder Winstrup grundandet av Lunds universitet. 350 år senare är han åter i vetenskapens tjänst.

Bild från Peder Winstrup utställningen på Historiska museet vid Lunds universitet. Bild: J. Andersson

När biskop Peder Winstrup anlände till Lund 1638 var staden närmast en byhåla i förfall. Något behövde göras.

Chansen kom när Skåne blev svenskt. Winstrup välkomnade de nya statsmakterna med öppna armar. Redan i april 1658 bjöd han in kung Karl X Gustav till Lund och föreslog ett universitet. Kungen blev eld och lågor.

Winstrups död 1679 kunde ha varit slutet på hans historia, men 2013 såg han åter dagens ljus, när hans kista i domkyrkan öppnades.

– Där låg han perfekt bevarad. Han såg ut att ha varit död i högst en vecka, säger Per Karsten, chef för Historiska museet vid Lunds universitet.

Biskopen var i betydligt bättre form som mumie, sannolikt den bäst bevarade i Europa, än i livet. Stress, felaktig kost och för mycket alkohol hade satt sina spår i form av övervikt, artros och åderförkalkningar. För att inte tala om fruktansvärd karies och återkommande njur- och gallstensanfall.

Peder Winstrups mumie. Bild: G. Menander

Ändå blev han nästan 75 år och var en sann renässansmänniska: teolog, adelsman, professor i fysik, formgivare av sin egen biskopsgård, boktryckare, papperstillverkare, författare och Lunds första turistguide.

Gärningen fortsätter in i våra dagar. Med alla inre organ bevarade är Winstrup ett ovärderligt medicinhistoriskt arkiv, betonar Per Karsten.

– Just för att hans kropp är så välbevarad kan forskarna ta reda på mycket nytt om 1600-talet. Han är tillbaka i vetenskapens tjänst efter 350 år. Det är hans andra karriär.

Utställning om Peder Winstrup
Just nu pågår en utställning om Peder Winstrup och hans liv på Historiska museet vid Lunds universitet. Utställningen pågår fram till 28 januari 2018. Läs mer.

Coffee table-bok om universitetets historia
Den 2 december förra året släppte Lunds universitet boken ”Lunds universitet under 350 år – Historia och historier”, ett matigt verk i coffee table-format, som skildrar universitetets resa från liten provinsakademi till internationellt storuniversitet. Här får läsaren möta många av de spännande individer som har verkat på universitetet och också få en inblick i de många intressanta händelser som har format lärosätet genom seklerna. Boken har över 500 bilder i fyrfärg. Den finns också i en engelsk version. Läs mer om boken och hur du beställer den.

Om jubileumsåret
Jubileet drog i gång den 19 december 2016, på dagen 350 år efter det formella grundandet, och pågår till och med den 28 januari 2018, på dagen 350 år efter universitetets invigning. Jubileumsåret, som bland mycket annat bjuder på fem vetenskapliga temaveckor om aktuella frågor, är en möjlighet för universitetet att uppmärksamma utbildning, forskning, de senaste innovationerna och samarbeten som leder Lunds universitet mot framtiden. Läs mer.

Artikel publicerades först i Lunds universitets jubileumsbilaga, tryckt och utskickad med Dagens Industri. Producent: CrossMedia. Läs hela bilagan (sök ”Lunds universitet”)

augusti 9, 2017

Inlägget postades i

historia Svenska

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *