Konstverket Brainpuzzle installeras!

Brainpuzzle är symbolen för vetenskapsveckorna under Lunds universitets 350-årsjubileum. Det är ett konstverk som ser ut som en hjärna i pusselform på ca fyra x fyra meter. Claes Dorthé vid Designvetenskaper, LTH, är konstnären som byggt pusselhjärnan.

Nu invigs Brainpuzzle på Stortorget! Kom och titta på konstverket, prata med konstnären som klockan 11:00 berättar lite mer om verket. Vi delar även ut veckoprogram inför ”Blir världen bättre?”, veckoflyers och annat material. Här följer en kort intervju med designern Claes Dorthé. Intervjun publicerades först på IKDC/LTH och gjordes av Jessika Sellergren.

Designern Claes Dorthé, Designvetenskaper, LTH, med sin skapelse – the Brainpuzzle. Bild. Jessika Sellergren

Berätta om konstverket!
− Jag fick uppdraget att formge och bygga ”an interesting piece of art” i form av en stor hjärna, som en symbol för vetenskapsveckorna under universitetets 350-årsjubileum. Jag tänkte direkt att jag ville göra ett stilistiskt verk. Något som har en konstnärlig dimension och ger plats för tolkningar.

En betydelse av hjärnan kan vara att pusselbitarna visar olika delar av universitetets uppgifter, som till exempel undervisning, forskning och samverkan. Den kan också symbolisera att varje pusselbit, all specifik kunskap som finns, tillsammans bildar en helhet. Jag har även en idé om att formerna uttrycker en sorts mjukhet och följsamhet. En följsamhet som jag tycker vi behöver både när det gäller miljöarbete och hållbarhet men även i vårt sätt att bemöta varandra.

Var kommer namnet Brainpuzzle ifrån?
− Alla bitarna är olika och unika. Och alla delarna behövs för att skapa helheten. Detta får mig att tänka på mångfald, en mångfald som kan skapa något vackert i dagens samhälle.

Hur har skapandet av konstverket gått till?
− Det har varit en rätt tuff process där ingenting har varit självklart. Det roliga med en sådan här process är att projektet liksom drar en framåt. Jag har hela tiden känt till vad nästa steg kommer att bli, även om jag inte exakt vet hur jag skulle göra eller hur det skulle se ut. Det har varit spännande att se hur en skiss på en papperslapp kan bli en stor skulptur som är fyra meter lång. Inte förrän jag satte ihop delarna och såg att det faktiskt blev som jag hade tänkt, i min hjärna, kunde jag slappna av.

Bild från skapelseprocessen. Bild: Claes Dorthé

Vem är du?
− Jag är möbelformgivare och snickarmästare. I grunden är jag musiker och låtskrivare, något jag har haft nytta av och tagit med mig in i möbelformgivningen. De kreativa processerna påminner mycket om varandra. På universitetet handleder jag studenter vid Industridesignskolan i formgivning och konstruktion.

Vilka är dina drivkrafter?
− Jag vill gärna att det händer mycket runt omkring mig. Jag vill också gärna att det händer mycket i regionen där jag bor. På senare tid har jag ägnat mer och mer tid åt att jobba med samhälleliga förbättringar och socialt företagande. Det finns så mycket lust och kunskap och jag vill att saker ska vara möjliga att genomföra!

Vill du berätta något om dig själv som få känner till?
− Det som ingen känner till är att jag bär på en hemlig önskan om att få gjuta hjärnan i brons…

Text: Jessika Sellergren, LTH/IKDC

Nästan en färdig produkt! Bild: Claes Dorthé
mars 1, 2017

Inlägget postades i

Blir världen bättre

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *