Konst, konserter och kunskap

Under året arrangerade jubileet två kulturveckor med universitetets konstnärliga fakultet, kultur- och museiverksamheter i centrum. Vårens Live i Lundagård gav besökarna möjlighet att lyssna till spännande musik, ta del av intressant konst eller delta i en upptäckardag för barn på Krafts torg. Under höstens kulturvecka, Konst i tid och rum, anordnades universitetets egna födelsedagskalas och Kungshuset kunde upplevas i olika dimensioner.

Kulturveckorna bjöd på över 30 publika evenemang. (Bild: K. Ruona)

– Live i Lundagård bjöd framför allt på musikupplevelser av alla de slag. Tango, jazz, barock, rock och vårkonsert. Det var magiskt, säger Sofia Rydberg, en av producenterna för kulturveckan. Sofia Rydberg lyfter Pop Academys konsert som en av många höjdpunkter, då pop- och rockstudenterna från Musikhögskolan i Malmö, som är en del av Lunds universitet, intog Stora salen på Akademiska Föreningen.

– Det blev ett rejält drag och det trillade in folk hela tiden under kvällen. Det här hoppas jag att vi kan göra om. Nästa gång tror jag att vi tar bort stolarna och gör ett dansgolv för att skapa lite klubbkänsla, säger hon och fortsätter:

– Vi på Odeum, en musikverksamhet vid universitetet, har sedan ett antal år tillbaka arrangerat Musik i Lundagård tillsammans med Musikhögskolan i Malmö. Jubileet gav oss chansen att utveckla det konceptet från några dagar till en hel vecka och nu tillsammans med universitets övriga kulturinstitutioner.

Ett annat inslag var den årliga utställningen på Konsthögskolan i Malmö där närmare 80 studenter ställde ut sina verk i en 4 000 kvadratmeter stor lokal.

– Det var en enormt häftig utställning, som alltid. Här hade du verkligen chansen att se framtidens konstnärer, säger Sofia Rydberg.

Konst i tid och rum
Under höstens kulturvecka Konst i tid och rum kunde allmänheten ta del av olika utställningar, en nyskriven jubileumsrevy och historiska föredrag på Universitetsarkivet.

– Det var enormt kul att sätta upp en revy mitt under jubileumsåret och som en kontrast till alla föreläsningar och symposier, säger Fanny Ramel, producent för revyn Arma Mater – 10 scener ur Lunds universitets historia. Hon berättar att jubileumsrevyn tog ett grepp om universitetets 350-åriga historia på ett trevligt, roligt och spetsigt sätt.

– Med revyn ville vi visa upp hur livet på universitetet kan vara. Vi hade bra publiktillströmning och god stämning i salongen, säger Fanny Ramel.

Patrick Amsellem, chef för Skissernas Museum, säger att jubileumsåret gett museets verksamhet en ordentligt skjuts.

– Det har varit ett otroligt år. Vi har tänkt på nya sätt kring programverksamheten för att locka fler besökare och bland annat jobbat mer med sociala medier, säger han.

Skissernas Museum och Inter Arts Center arrangerade utställningen On the Thresholds of Knowledge och öppnade Kungshuset för allmänheten. Utställningen undersökte begreppet kunskap med både lokala och internationella konstnärer, bland andra gruppen Raqs Media Collective och konstnärerna Alessandro Perini och Myriam Lefkowitz. Utöver den välbesökta vernissagen lockade utställningen närmare 3 000 besökare. Under samma period gavs besökarna även möjlighet att genom guidade turer upptäcka och undersöka byggnaden och dess historia.


Läs Jubileumsmagasinet för fler inblickar i de många höjdpunkterna från LU350.