Jubileumslista: 8 saker du kanske inte visste om arkiv och museer

Lunds universitet firar 350 år av utbildning och forskning. Lär dig något nytt från dagens forskare via denna jubileumslista som tagits fram av Charlotte Hagström, docent och lektor i arkivvetenskap, och Björn Magnusson Staaf, docent och lektor i museologi vid Lunds universitet.

1.     Visste du att Riksarkivet grundades 1618? Det är en av Sveriges äldsta myndigheter.

2.     Visste du att Kemal Atatürks sidenkalsonger finns utställda på Armémuseum i Istanbul?

3.     Visste du att Louvren har mer än 9,2 miljoner besökare om året?

4.     Visste du att handlingarna vid Riksarkivet omfattar 750 km? Det är ungefär lika långt som mellan Lund och Heidelberg.

5.     Visste du att ett allvarligt hot mot arkiv utgörs av den långsprötade silverfisken? Den äter gärna papper.

6.     Visste du att det i Tjeckien finns ett museum för arkivboxar: The World Museum of Archive Boxes?

7.     Visste du att det finns 18 statliga museer i Sverige och att 12 av dessa ligger i Stockholm?

8.     Visste du att den 3:e mars 2009 rasade Kölns historiska stadsarkiv, Historiches Archiv der Stadt Köln, samman? Det äldsta dokumentet i samlingarna var från år 922.

Det här inlägget postades i jubileumslista, Social Media Buzz, Svenska. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.