Jubileumslista: 10 saker som kan vara intressant att veta om blod

Lunds universitet firar 350 år av utbildning och forskning. Har kan du lära dig något nytt från vår forskning. Dagens jubileumslista om blod har tagits fram av Åsa Hansdotter från Medicinska fakulteten vid Lunds universitet.

1. Blodet är kroppens största organ, räknat till antalet celler och en person som väger 70 kg har cirka 5 liter blod som cirkulerar runt i kroppen.
  2. Endast 1% av ditt blod består av vita blodceller. Resterande 99% är röda blodceller.
  3. Långt in på 1500-talet trodde folk att blodets cirkulation fungerade ungefär som ebb och flod. Blodet åkte in, och åkte ut. Och däremellan värmdes det upp av levern. Men i början av 1600-talet upptäckte läkaren William Harvey att det var hjärtat som pumpade blodet.
  4. Under lång tid ansågs sjukdomar bero på någon obalans i blodet och åderlåtning blev universallösningen mot alla möjliga åkommor.
  5. Blodiglar användes ofta till mitten av 1800-talet för att få ut ”det sjuka” i tron att det skulle komma ut genom blodet och därmed bota patienten. Nuförtiden kan blodiglar användas för att få igång blodcirkulationen i t ex ett finger som sytts tillbaka efter en olycka.
  6. Två procent av alla 356 varianter av blodgrupper räknas som sällsynta och kräver speciallösningar.
  7. Varje dag bildar vi nästan 1 biljon nya blodkroppar.
  8. Det tar endast åtta dagar för hudceller att programmeras om till röda blodkroppar i ett provrör.
  9. En påse blod kan rädda tre liv och klarar sig i kylskåp upp till sex veckor. Man behöver inte frysa blod från vanliga blodgrupper då de går åt så snabbt.
  10. ”Vegetariskt blod” kan utvinnas ur sockerbetor, havre och bondbönor som alla producerar hemoglobin. Blodet har på sikt potential att användas vid akuta blodtransfusioner, men kan inte ersätta mänskligt blod.
Det här inlägget postades i jubileumslista, Social Media Buzz, Svenska och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.