Jubileumskurs med wow-effekt

Intresset för Lunds universitets jubileumskurs har varit så stort att folk har stått i kö för att komma in på de mest populära föreläsningarna. Kursen har varit öppen för alla och gett en unik inblick i all den forskning som pågår vid universitetet.

Jubileumskursare intar sina platser. (Bild: K. Ruona)

– Syftet med jubileumskursen har varit att lyfta fram vetenskap och forskning på ett underhållande sätt. Vi ville fylla föreläsningssalar genom hela året och bjuda på en wow-effekt, säger Ulf Ellervik, professor i organisk kemi och en av initiativtagarna till kursen. Idén kläckte han tillsammans med kollegan Marie Dacke, professor i sinnesbiologi, under ett möte med jubileumskommittén för ett par år sedan.

– Både Ulf och jag ger en hel del populärvetenskapliga föreläsningar på vetenskapsfestivaler och för andra olika aktörer som myndigheter och föreningar. Vi tyckte att det var ett koncept att bygga vidare på, säger Marie Dacke. De visste direkt att de ville skapa en bred och allmänbildande kurs med innehåll från olika delar av universitetet.

I föreläsningsprogrammet har allt från katters kommunikationsmönster till skatteplanering och tumörforskning funnits med. Förhoppningen var att även locka människor som i vanliga fall inte har så mycket kontakt med universitetet.

– Vi ville framför allt att deltagarna skulle lära sig lite mer om den värld vi lever i, och det finns enormt många duktiga och engagerade föreläsare inom universitetet som har kunnat bidra till det. Förutom föreläsningar har vi också haft konstutställningar, teater och musik, säger Ulf Ellervik.

Köandet ett roligt inslag
Till de mest eftertraktade föreläsningarna har köerna ringlat långa. För att möta den stora efterfrågan har de flesta föreläsningar direktsänts på universitetets Youtube-kanal, det går även att ta del av dem i efterhand på lu.se/350. Vid jubileumskursens slut hade föreläsningarna tillsammans visats över 20 000 gånger.

– Vid en föreläsning på Juridiska fakulteten hade vi storbildskärm i foajén och det var lika mycket folk utanför föreläsningssalen som inuti, säger Marie Dacke och berättar att några av deltagarna, något otippat, lyft just köandet som ett roligt inslag.

– Köandet har varit en social aktivitet i sig för många. Jag vet fyra kvinnor som lärde känna varandra i kön till en av våra första föreläsningar. Efter det har de gått ut och ätit middag inför varje nytt kurstillfälle.

Stämplar i stället för poäng
I stället för högskolepoäng har deltagarna fått gammeldags tentamensböcker som stämplats vid varje föreläsning de deltagit i. Kursen avslutades med en ceremoni där alla godkända deltagare fick ta emot ett diplom och gratuleras av universitetets rektor Torbjörn von Schantz.

– Tentamensboken har varit ett kul inslag och lite av ett tävlingsmoment. För att bli godkänd gällde det att samla ihop minst en stämpel från varje fakultet, nio stycken, berättar Marie Dacke. Marie Dacke och Ulf Ellervik menar att intresset för kursen har varit över all förväntan. De tror att viktiga framgångsfaktorer varit just det breda innehållet och
att kursen pågått under ett helt år.

– Det har varit otroligt roligt att genomföra det här projektet i stort format och att få positiva kommentarer från kursdeltagare. Många har uttryckt att de inte vill att kursen ska ta slut och undrar vad de nu ska göra på kvällarna, säger Ulf Ellervik.


Läs Jubileumsmagasinet för fler inblickar i de många höjdpunkterna från LU350. 

mars 22, 2018

Inlägget postades i

Avslutning Jubileumskurs