Jubileet invigdes med gosedjurslejon och lyckad yra

Lunds universitets 350-årsjubileum är nu äntligen invigt! Det skedde med en fullspäckad dag som startade med jubileumsyra, invigning i Universitetshusets aula och avslutades med festligheter med över 1000 gäster i Akademiska Föreningens hus.

Invigningen gav både försmak och mersmak av vad som komma skall – 13 månader med temaveckor, öppna föreläsningar, konserter, konstutställningar, helg för alumner, en speciell dag för de minsta och mycket mer!

dsc_0072

Över 800 gäster kom till jubileumsyran i Universitetshuset. Yran bjöd på historiska skatter, film, grundandedokument och det efterlängtade jubileumsprogrammet. Bild: C. Schubert.

Yran invigdes egentligen utanför universitetsdörrarna med att rektorn tidigt på morgonen delade ut gosedjurslejon till skolklasser. Först ut var Vegaskolans förskoleklass, som åtföljdes av Torna hällestads skola och Tunaskolan.

En glad Torbjörn von Schantz berättade en barnanpassad version av universitetets historia:

– När universitetet startade var kung Karl XI bara elva år gammal, så det var hans mamma Hedvig Eleonora som fick skriva på brevet. Och då fanns inte e-post, utan man skickade brev på papper. Man hade ett sigill för att visa att ingen hade öppnat brevet. På det sigillet var det ett lejon, och det har vi fortfarande, berättade Torbjörn.

dsc_1116

Rektor Torbjörn von Schantz delade ut mjukislejon till skolklasser iförd sin traditionella rektorskedja och kåpa. Hatten som hör till dräkten ville han inte riktigt sätta på sig. Bild: C. Schubert

De mjuka lejonen togs emot med glädje, men rektorskedjan med sin guldglänsande medalj lockade också.

– Kan man få en sådan medalj, frågar någon av barnen.

– Det kan ni få när ni blir rektorer, kontrade rektorn med och skrattade.

dsc_1094

Den guldglänsande rektorskedjan lockade precis lika mycket som lejonen, om inte mer. Tyvärr måste man först bli rektor innan man kan lägga vantarna på en sådan förklarade Torbjörn von Schantz för barnen. Bild: C. Schubert

Efter lejonutdelning fick barnen komma in i Universitetshuset och lära sig hur en jubileumsyra går till.

Över 800 människor kom under de fyra timmar som Universitetshuset hade öppet!

Det första som mötte besökare var bland annat en utställning om fiktiva studenter och hur de klätt sig genom tiderna. Utställningen – som ska cirkulera på universitetscampus nästa år – beskriver även vad studenterna tänkte på, vad de önskade bli och vad de faktiskt blev, vad de åt och mycket mer.

dsc_0113

Studenter kollar in fiktiva studenter från förr. Utställningen kommer att cirkulera på universitetscampus under 2017 – så håll utkik! Bild: C. Schubert

Universitetshuset hade flera stationer uppställda med historiska skatter och föremål från förr.

Fredrik Tersmeden (hö bild) och Mikael Falk (vä bild) visade upp grundandedokumenten för besökare. På bilden nedan står de med en släkting till biskop Peder Winstrup, som på 1600-talet lade fram idén om ett universitet i Lund till dåvarande kungen.

dsc_0240

Grundandedokumenten fann sin väg till Universitetshuset och blev flitigt inspekterade och fick dagen till ära besök av en släkting till Peder Winstrup. Bild: C. Schubert

Grundandedokument skrevs under av Hedvig Eleonora den 19 december 1666, vilket är varför vi börjar vårt firande nu. Det dröjde dock innan det blev officiell invigning – till den 28 januari 1668 på Kung Karls namnsdag. Jubileet pågår därför mellan dessa två datum och hela tiden däremellan. Se videon där detta förklaras lite bättre:

Det efterlängtade jubileumsprogrammet delades ut i rask takt av bland annat jubileumskommittén som välkomnade besökare och berättade mer om året som kommer. Det gäller att börja läsa på nu då jubileets aktiviteter rivstartar redan i januari!

Ladda ned jubileumsprogrammet här.

dsc_0421

Jubileumsprogrammet sträcker över hela nästa år och bjuder på över 250 publika evenemang. Vad ska du besöka? Bild. C. Schubert

På plats fanns även Universitetsbiblioteket som visade upp historiska skatter, såsom världens minsta bok, biblar från 1600-talet, egyptisk krukskärva från 100-200 e. Kr, den första boken som trycktes i Malmö och mycket mer.

Yran bjöd även på jubileumsmedaljer från förr, rektorns dräkt med kåpa och hatt samt rektorskedjan, filmvisning av People & Places – en personlig reflektion över universitetets historia, möjlighet att gå en rundtur i Universitetshuset och få information om Donationskampanjen som pågår hela jubileet.

Läs mer om vår Donationskampanj.

Se fler bilder i vårt yrsliga galleri:

Jubileumsyran

Läs mer om yran:

Det här inlägget postades i Donationskampanj, Invigning, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Skriv en Kommentar

* Obligatoriskt