”Viljan till förändring måste komma inifrån”

Sverige framställs ofta som ett föregångsland när det kommer till jämställdhet mellan kvinnor och män. Men hur långt har vi egentligen kommit? Den 8e mars uppmärksammades den internationella kvinnodagen med ett välbesökt seminarium på Språk- och litteraturcentrum SOL.

Fokus för dagens seminarium var på de fyra jämställdhetspolitiska målen – jämn fördelning av makt och inflytande, ekonomisk jämställdhet, jämn fördelning av obetalt hem- och omsorgsarbete samt att mäns våld mot kvinnor ska upphöra.

Gunilla Jarlbro, en av arrangörerna till eventet, tackar Maria Arnholm för hennes intressanta bidrag till dagens seminarium.

Bland talarna fanns tidigare jämställdhetsministern Maria Arnholm. På frågan om världen blivit en bättre plats för kvinnor svarar hon att det beror på vem man frågar. Sverige må ha kommit långt, men det räcker att blicka söderut för att se att jämlikhet inte är något att ta för givet.

– I Polen och Ungern har nyligen abortlagstiftningen tagit flera kliv tillbaka och i Ryssland har våld mot kvinnor i hemmet avkriminaliserats, påpekade hon.

Även i Sverige har vi långt kvar innan vi uppnått målen. Fortfarande är andelen kvinnor i ledande roller inom politik och näringsliv betydligt mindre än andelen män. Och utvecklingen mot en jämnare fördelning går långsamt. Trots det är Maria Arnholm tveksam till att kvotering, som ofta tas upp i jämnställdhetsdiskussioner, är en bra lösning.

– Jag gillar kvotering! Men kraften och viljan till förändring måste komma inifrån, sade hon och fortsatte att hon i möjligaste mån vill undvika lagstiftning i frågan.

Tidigare jämställdhetsministern Maria Arnholm talade om hur det står till med jämställdheten i Sverige

Att det fortfarande råder bristande jämställdhet i de ekonomiska förutsättningarna mellan svenska kvinnor och män är knappast någon hemlighet. Men Anne Boschini, från Stockholms universitet, ville i sin föreläsning slå hål på några myter om vad detta beror på. Ofta nämns barnen som ett skäl till att kvinnors livsinkomst är lägre än mäns, men Anne Boschini menar att detta inte är den viktigaste faktorn.

– Däremot har valet av högskoleutbildning en stor roll, berättade hon. Utbildningar som domineras av kvinnliga studenter resulterar ofta i lågavlönade yrken.

Hon tog upp en långsiktig studie där det visat sig att kvinnor med en minst två år lång högskoleutbildning i genomsnitt tjänade obetydligt mer än en lika gammal man med endast gymnasieutbildning.

– Vi måste ta tag i värdediskrimineringen av yrken och utbildningar för att komma till bukt med detta, framhöll Anne Boschini.

I pausen bjöd studenterna Hanna Blomberg och Kristian Wolski från Konstnärliga fakulteten på vacker musik som lättade upp stämningen efter dagens stundom nedslående bevis för att jämställdhetsarbetet ännu är långt ifrån över. Dagen fortsatte sedan med intressanta talare och diskussioner.

Text och bild: Catrin Jakobsson

Det här inlägget postades i Blir världen bättre, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.