Jubileumsmedaljer gick under klubban för historiskt projekt

Ulla von Wowern, pensionerad numismatiker vid myntkabinettet i Lund, visade upp medaljerna för besökare innan auktionen startade. Bild: C. Schubert

27 sålda exemplar och 105 000 kronor i inkomna medel blev resultatet när Lunds universitet auktionerade ut 35 jubileumsmedaljer i helgen. Pengarna går oavkortat till ett forskningsprojekt på Historiska museet.

Medaljens formgivare Ernst Nordin var på plats och berättade om processen och idén bakom medaljerna, ett projekt som startade för flera år sedan tillsammans med jubileumskommittén.

När han frågade kommittén vad de tyckte skulle finnas med på medaljen så kom magnolian upp som förslag vilket han tyckte var ganska så märkligt, berättade Ernst. Men det blev ju jättesnyggt och väldigt lundensiskt med en magnolia på medaljen!

Formgivare och designern Ernst Nordin var också på plats dagen till ära och berättade lite om arbetet bakom medaljen. Bild: C. Schubert

På den ena medaljsidan syns en glob som symboliserar att Lunds universitet är ett internationellt lärosäte. En magnolia, som också representerar universitetet och universitetshuset, syns också på globen samt en uggla som kikar ned och representerar vishet.

Medaljernas båda sidor. Bild: D. Parknäs

Medaljerna är framställda som en del i Lunds universitets 350-årsfirande och utgör den femte upplagan av medaljer som lärosätet tagit fram genom tiderna.

Auktionen hölls av auktionsförrättare Pia Staël von Holstein, VD på Kammaren och expert från SVT:s Antikrundan. Pengarna från auktionen går till ett forskningsprojekt på Historiska museet.

27 medaljer ropades in, till en summa av 105 000 kronor. De övriga medaljerna kommer att auktioneras ut eller säljas vid ett senare tillfälle.

– Vi är väldigt nöjda, säger Daniel Parknäs Örnfelt, eventkoordinator.

Auktionen i full gång med auktionsförrättare Pia Staël von Holstein med assistans från Hugo Carlsson och Michelle Ariga från Donatorrelationer. Bild: C. Schubert

Före auktionen bjöds det på mingel, musik, och registrering. Därtill berättade Museichef Per Karsten om projektet som är tänkt att bevara och restaurera fynd man hittat mellan korstolarna i Domkyrkan i form av ett kyrkligt kuriosakabinett.

Allmänheten ska sedan få möjlighet att studera materialet och på så vis lära sig mer om hur människor tänkte och handlade förr i tiden. Fynden går så långt tillbaka som till 1300-talet och inkluderar över 480 silvermynt från medeltiden, en kortlek från 1500-talet (kanske Skandinaviens äldsta), dikter och kärleksbrev, bokmärken, mynt och börsar och mycket mer.

Läs mer om projektet:
Universitetet håller auktion för att rädda månghundraårigt hittegods

Fler bilder från universitetets auktion:

Medaljer på rad och sekretariatet i bakgrunden. Bild: C. Schubert

Universitetet hade till och med ett eget litet sekretariat som tog emot anmälningar och delade ut siffror så deltagare kunde buda på riktigt! Bild: C. Schubert

Om man bad snällt så fick man hålla i och känna på medaljerna innan auktionen började, men endast med handskar på! Bild: C. Schubert

Det här inlägget postades i Svenska. Bokmärk permalänken.