Jubileumslista: 10 saker du kanske inte visste om mage och tarmar!

Denna tankeväckande lista om mage och tarmar har tagits fram av journalist Ingela Björck, Medicinska fakulteten, Lunds universitet.

1. Vi har över ett kilo bakterier i våra tarmar. De tillhör flera hundra olika arter, och är nödvändiga för att ta hand om maten och stimulera kroppens immunförsvar.

1. Kurrande mage har en egen medicinsk term, ”borborygmus”. Det är grekiska och tros vara ett ljudhärmande ord. Magkurr beror oftast på kolhydrater som bryts ner i magen, och är inte farligt.
  2. Tarmen, huden och lungorna är de organ som står i ständig kontakt med omvärlden. Därför måste tarmen vara redo att försvara sig, och minst hälften av alla celler som ingår i immunförsvaret finns just i tarmen.
  3. Magsäcken är egentligen en utvidgning av matsmältningskanalen mellan matstrupen och tolvfingertarmen. Den har bl.a. till uppgift att genom muskelsammandragningar sönderdela och blanda större matbitar.
  4. Det är helt normalt att fisa 10-20 gånger om dagen.
  5. Australiensaren Barry Marshall fick Nobelpriset 2005 för sin upptäckt att magsår orsakades av en bakterie och inte av stress och kryddig mat, som man dittills trott. Som extra bevis svalde han själv en bakterielösning och fick mycket riktigt magsår (som dock botades med antibiotika).
  6. Tarmarna har enligt de senaste forskningsrönen en yta på 30-40 kvadratmeter. Deras längd är drygt 6 meter.
  7. Bukhjärnan är tarmens eget nervsystem, som omsluter mag-tarmkanalen. Där finns drygt 100 miljoner nervceller som reglerar bl.a. tarmrörelserna och tarmens lokala blodflöde.
  8. Vid många sjukdomar har patienterna en avvikande bakterieflora i tarmarna, fast man i regel inte vet om detta är en följd av eller en orsak till sjukdomen.
  9. Magsäcken hos en vuxen rymmer ca 1.5 liter. Hos en nyfödd ryms bara 30 ml, vilket är ett skäl till att bebisar vill äta ofta. Magsäcken växer dock snabbt – bara efter en vecka rymmer den mer än dubbelt så mycket, och vid 2.5 års ålder rymmer den ca 2.5 dl.

Lunds universitets 350-årsjubileum firas från den 19 december 2016 till den 28 januari 2018. Läs mer om programmet på Jubileumshemsidan lu.se/350

Det här inlägget postades i Social Media Buzz, Svenska. Bokmärk permalänken.