Jubileumslista: 10 saker du kanske inte visste om folkmusik

Lär dig något nytt om folkmusik från arkivarierna vid Lunds universitet!

1. I Sverige kan en person bli riksspelman. Förutom att vara tekniskt kompetent ska musikern ha kunskap om ett särskilt musikaliskt traditionsområde i Sverige. Godkända instrument är: durspel, härjedalspipa, klarinett, kohorn, kulning, munspel, nyckelharpa, näverlur, svensk säckpipa och träskofiol.
  2. Nyckelharpa betraktas som ett traditionellt svenskt instrument. Sedan 1990 anordnas ett årligt VM i Sverige, vanligen i Uppland.
  3. Träskofiol anses vara ett genuint skånskt instrument. Instrumentkroppen är tillverkat av en traditionell träsko. Sedan år 2013 anordnas ett årligt VM i Sverige, i Skåne.
  4. I samband med folkmusik/folkdans förekommer det att musikerna/dansarna bär traditionell folkdräkt. Enligt svensk kutym går det bra att även bära stilren folkdräkt som alternativ vid festligheter och ceremonier där frack och högtidsdräkt föreskrivs, exempelvis vid bröllop.
  5. I äldre nordisk folktro existerade föreställningar om att vissa skickliga fiolspelmän hade lärt sig spela av Näcken; ett övernaturligt väsen, närmast en vattennymf, ibland jämfört med den romerska havsguden Neptunus eller den grekiska motsvarigheten Poseidon.
  6. I Hackås i Jämtland anordnas sedan 1995 tävlingen ”Årets Näck”, endast är öppen för män. Deltagarna klär således av sig nakna, sätter sig i en bäck och spelar fiol.
  7. En fiol stäms vanligtvis: g, d1, a1, e2. Ett exempel på omstämning av fiolen är: d, d1, a1, e2 (d-bas). Denna stämning kallas i Skåne för ”Björnstämning”, möjligen för att fiolens klang förmodas efterlikna ljudet av en björn.
  8. Under midsommar dansar och sjunger vi omkring midsommarstången. Sveriges för närvarande största kända midsommarstång är 25 meter, väger 400 kilo och reses i Leksand, Dalarna.
  9. Hambopolkett (mazurka) är en pardans i tretakt. I Skåne kallas den för ”rumpedarra”, möjligen för att antyda att dansarnas bakdelar skakas om vid de hopp/stamp som utförs i dansen.
  10. Polka är en dans i tvåtakt som lär ha uppstått i Böhmen på 1830-talet. Det är fortfarande en populär dans i flera europeiska länder, däribland i Sverige. Ordet ”polka” är inlånat från tjeckiskans ”pulka” som betyder ”halvsteg”. Då dansen blev populär kom ordet ”polka” att användas i kombination med andra nymodiga fenomen, som i polkagris och polkahår.

Denna lista har tagits fram av arkivarie Patrik Sandgren, Folklivsarkivet med Skånes musiksamlingar, Lunds universitet.

_______________________________

Lunds universitets 350-årsjubiluem firas från den 19 december 2016 till den 28 januari 2018. Läs mer om programmet på jubileumshemsidan.

Det här inlägget postades i Social Media Buzz och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.