Jubileumsfrimärken förgyller Lunds universitets 350-årsfirande

I en tid då en del väljer bort traditionell postgång går Lunds universitet emot strömmen och har tillsammans med PostNord tagit fram två jubileumsfrimärken. Dessa avtäcktes med pompa och ståt den 18 november inför nästan 160 filatelister, studenter, anställda och nyfikna lundabor i Universitetshuset.

PostNord och Lunds universitet har tagit fram två frimärken för att uppmärksamma universitetets 350-års jubileum. Bild: PostNord

Frimärkena symboliserar både universitetets historia (till höger) och framtidens forskning med MAX IV (till vänster). De har tagits fram för att uppmärksamma Lunds universitets 350-års jubileum som invigs den 19 december 2016 och avslutas den 28 januari 2018.

Frimärkena har designats av Gustav Mårtensson som själv är född och uppvuxen i Lund och vars mormor och morfar arrenderade mark av universitetet.

”Jag blev väldigt glad då jag fick det här  uppdraget, eftersom jag har läst konstvetenskap i Universitetshuset på den tiden det ännu hade undervisningslokaler,” säger Gustav Mårtensson.

Två frimärken i ett ark gav också möjlighet att berätta en historia om universitetet, menar Gustav Mårtensson. Sfinxerna på Universitetshusets tak representerar universitetets 350-år som institution för kunskap och lärande.

MAX IV-ringen symboliserar internationella samarbeten med forskning i framkant, och förstärks av forskarparets upptäckarglädje och entusiasm.

Ramen gav ytterligare möjligheter att föra in bilder från universitetslivet, till exempel ett studentspex i det övre högra hörnet och den klassiska doktorspromotionen i det vänstra.

– Det är inte vad som helst som får ett frimärke, så vi är glada över att Lunds universitets 350-årsjubileum nu blir ett motiv för alla frimärksälskande samlare men också för alla som vill använda frimärket, sa Göran Bexell i ett pressmeddelande.

Hur formgivaren Gustav Mårtensson har tänkt kring motiven:

Rektor Torbjörn von Schantz och PostNords marknadschef Stina Olofsdotter fick uppdraget att avtäcka frimärksarket, vilket följdes upp med en handskakning och applåder från publiken.

Stina Olofsdotter, marknadschef PostNord och rektor Torbjörn von Schantz under avtäckningsmomentet. Bild: Jonas Andersson

Marknadschef Stina Olofsdotter och rektor Torbjörn von Schantz under avtäckningsmomentet. Bild: Jonas Andersson

Ordföranden i Jubileumskommittén, Göran Bexell, passade på att skicka två vykort frankerade med de nya frimärkena till Malmö högskolas rektor Kerstin Tham och till Uppsala universitets rektor Eva Åkesson. Exakt vad han skrev kommer vi att avslöja på vår LU350 Facebook i sinom tid!

Studentrepresentanten Cecilia Skoug kom med lite oväntad kritik i sitt tal och menade att de gott hade kunnat smaka lite punsch när man slickar på dem, vilket möttes av skratt från publiken.

Fredbergs orkester avslutade stämningsfullt med den passande låten ”I’m gonna sit right down and write myself a letter” (översatt: jag ska sätta mig ned och skriva ett brev till mig själv).

Efter ceremonin ringlade kön sig lång för att få frimärken och förstadagsbrev stämplade och sedan signerade av designern Gustav Mårtensson och gravören Lars Sjööblom.

Kön för att både köpa och få sina frimärken signerade ringlade lång (övre vänstra hörnet). Bild: C. Schubert

Kön för att köpa och få sina frimärken signerade ringlade lång. Bild: C. Schubert

Det är inte första gången Lunds universitet föräras med frimärken. Året var 1968 och vi fyllde 300 år. Frimärkena kostade då 10 respektive 35 öre.

Så här såg det ut när universitetet fyllde 300 år.

Så här såg det ut när universitetet fyllde 300 år!

Hur du köper frimärkena
Miniarket ”Lunds universitet 350 år” finns att köpa från Lunds universitets profilshop på Winstrupsgatan 8, Lund samt PostNords ombud och online, www.postnord.se

Mer information om frimärkena
Frimärkena har formgivits av Gustav Mårtensson, efter foton av Kennet Ruona och Petra Francke. Frimärkena har sedan graverats av Lars Sjööblom. Fotona till ramen tar tagits av Gunnar Menander, Petra Francke och Gustav Mårtensson. Valören är 13 kronor, vilket gäller som brevporto till hela världen.

Om Lunds universitets 350-årsjubileum
Lunds universitet firar sitt 350-årsjubileum under 13 månader – från den 19 december 2016 till den 28 januari 2018. Med ett omfattande jubileumsprogram sätter vi strålkastarljus på vår utbildning, forskning, och roll som samhällsaktör genom tiderna, samtidigt som vi lyfter viktiga framtidsfrågor. Programmet lanseras 19 december. Läs mer: lu.se/350

För mer information om jubileet, följ oss på:
Facebook LU350
Twitter #LU350
Prenumerera på vårt jubileumsnyhetsbrev (utkommer en gång i månaden med start i januari 2017)

Det här inlägget postades i Svenska och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.