Nästan oavgjort när femteklassare tävlade i växtkunskap

Den 7 juni avgjordes finalen i artkunskapstävlingen ”Vilken växt?” i Botaniska trädgården. Händelsen var slutet på ett långt arbete för de fem klasser som deltog. I april bjöd Botaniska trädgården in till kick-off, där Bente Eriksen – Botaniska trädgårdens föreståndare – föreläste om trädgården, universitetet och jubileumsåret. Försedda med flora, luppar och en lista på 64 olika växtarter att leta upp i naturen och lära sig namnen på satte sedan arbetet igång.

Insamlade växter prydligt uppradade och namngivna.

Finalen i tävlingen blev oerhört jämn. Två skolor svarade rätt på nästan alla 15 växter som presenterats för tremannalagen, och två utslagsfrågor krävdes för att till slut kunna kora en vinnare – en klass som snart förenades i stort kramkalas.

Festligheterna avslutades sedan med att alla lag fick guldglänsande pokaler och samtliga elever bjöds på glasstrutar. Den vinnande klassen tänker fortsätta i Linnés fotspår till hösten och lägga ännu fler namn till sin artlista.

Den som vill mäta sina kunskaper med femteklassarna kan studera växtlistan till tävlingen här (PDF: Artlista 2017 Vilken växt).

I slutet av maj besökte Botaniska trädgårdens pedagog de deltagande skolorna och berättade bland annat om Carl von Linné och hur man sätter namn på växter. Extra spännande blev det när det visade sig att två elever var släkt med Linné!

Eleverna i de fem lagen presenterar sig. Framför sitter klasskamraterna och hejar på.

Text skriven av Magnus Nyquist, informatör vid Botaniska trädgården i Lund

Sydsvenskan: Femteklassare har koll på vårens gröna växter

Det här inlägget postades i Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.