Hälsosamt på menyn när forskare och kockar fick laga mat tillsammans

Hälsosam mat stod i fokus när krögare Tareq Taylor och professor Charlotte Erlanson-Albertsson samlade handfasta tips på hälsosamt leverne på eventet Cookalong måndagen den 16 oktober. Eventet, som organiserades av Lunds universitet och Medicon Village, förde samman Skånes kända krögare och kreativa entreprenörer med framstående livsmedelsforskare från Lunds universitet. Denna gång för att presentera receptet för ett hälsosamt leverne på ett nytt sätt.

– Det är ett försök att överbrygga den klyfta som ibland finns mellan teori och praktik. Ett sätt att försöka få all den här fantastiska forskningen, som annars riskerar att kanske bli en hyllvärmare någonstans, att verkligen komma till nytta, berättar Tareq Taylor.

På bild: Forskare Bodil Ohlsson och Alexandra Vulcan, kock Håkan Olsson och professorn Charlotte Erlanson-Albertsson tillsammans med TV-kocken Tareq Taylor. Bild: Pierre Ekman

Grönsaker i tre färger, hälften kött och hälften röda linser i köttfärsen, råvaror i säsong. Och tugga maten ordentligt, var några av de tips på att förebygga välfärdssjukdomar som konferenciererna Tareq Taylor och Charlotte Erlanson-Albertsson fick när de samtalade med matlagen. Tipsen handlar om att få i sig lagom med fiber, protein och att skapa mättnadskänsla.

Fyra matlag stod på scen efter varandra. De bestod av en krögare och två livsmedelsforskare som tillagade en hälsosam rätt baserat på forskning. Förutom att dela med sig av kunskap och ge handfasta tips på mat som förebygger välfärdssjukdomar, bjöd de även publiken på smakprov. Det gjorde även Joel Lindqvist, finalist i Årets Konditor 2017. Denna gång skapade han hälsosamma efterrätter – som en typ av glass med rödbeta och bär.

Joel Lindqvist gjorde även en snabbfrusen glass med hjälp av flytande kväve. Bild: Pierre Ekman

– Rödbetor är bra efter träning. Det öppnar upp blodkärlen och gör så att musklerna slappnar av. Då ökar blodgenomströmningen, de får mer näring och slaggprodukter sköljs bort, säger Charlotte Erlanson-Albertsson. Nu med röd tunga.

Cookalong gav publiken en stor inblick i hur maten kan fungera som medicinskåp och tog avstamp i välfärdssjukdomar, som diabetes, men även hur vi kan behålla matglädjen på äldre dagar när lukt-och smaksinnet försämras.

Publiken bjöds på smakprover under dagen, både från maträtterna och desserterna. Bild: Pierre Ekman

– Eventet är oerhört positivt och oerhört uppskattat känns det som. Folk är lite euforiska, berättar Sam Hellhager, krögare på Medicon Village Restaurant & Café Inspira.

Text av: Tanja Jensen, vetenskaplig skribent, Medicon Village

Fler bilder från Cookalong, tagna av Pierre Ekman:

TV-kocken Tareq Taylor och professorn Charlotte Erlanson-Albertsson hälsar alla välkomna. Bild: Pierre Ekman

Evenemanget lockade en stor publik. Bild: Pierre Ekman

Tareq Taylor ”smakar” på flytande kväve. Bild: Pierre Ekman

Att njuta av mat på äldre dagar kan vara svårt då lukt och smaksinnet försämras. Att krydda maten extra mycket och se till att den läggs upp fint på tallriken kan hjälpa äldre att äta lite mer i de fallen som det behövs. Bild: Pierre Ekman

Bild på alla forskare, kockar och medverkande. Bild: Pierre Ekman

Cookalong organiserades som en del av Lunds universitets 350-årsjubileum under vetenskapsveckan ”Framtidens universitet” 16-22 oktober.

Det här inlägget postades i Framtidens universitet, Svenska, Vetenskapsvecka och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.