Främre Orientens gamla språk kan hjälpa oss att förstå religioner då och nu

Vad kan det ge att studera antika religiösa texter på deras originalspråk? Och hur hjälper det oss att förstå äldre tiders människor och deras världsbilder? Dessa frågor kommer  universitetslektor Ola Wikander att försöka besvara under sin jubileumsföreläsning den 10 april!

Här följer en kort intervju med Ola Wikander inför den kommande föreläsningen.

Ola Wikander, kommande föreläsare i vår jubileumskurs.

Vad ska du föreläsa om?

Jag ska föreläsa om hur studier i Främre Orientens gamla språk kan hjälpa oss att förstå religioner och världsåskådningar i både historia och nutid. Hur sådana studier kan förena språkvetenskap med religionsstudier, och öppna vägar till antikens människor och deras tankesätt på det mest direkta sätt vi kan åstadkomma, genom deras texter.

Varför ska man gå på just din föreläsning?

För att få ett fönster öppnat mot de fantastiska textuella världar vi kan finna i berättelser på hebreiska, hettitiska, ugaritiska och många andra gamla språk i Sydvästasien – för att få exempel på att människans tänkande ingalunda började på 1900-talet.

Vad kan publiken förvänta sig?

Psaltartext på klassisk hebreiska, ugaritiska faryngaler och berättelser om guden Baal. En korsning mellan idéhistoria, språkvetenskap och religionsstudium. Och kanske till och med en luviskspråkig furste som skryter om sina hästar.

Mer om föreläsningen:
De gamla språken från Främre Orienten – till exempel hebreiska, akkadiska, ugaritiska och hettitiska – kan öppna en väg att förstå de utvecklingar som lett fram till judendom, kristendom och islam, och deras texter kan ge oss en direkt möjlighet att konfronteras med antika människors tankar kring världen. Docent Ola Wikander håller i detta föredrag, som är en del av Lunds universitets jubileumskurs. Han kommer att diskutera varför språken i den antika Främre Orienten är viktiga för vår värld och hur deras litteraturer har påverkat världens religionshistoria.

Kurstillfället är den 10 april kl. 19:00-20:00, och hålls i LUX Aula, Helgonavägen 3 i Lund. Läs mer om kvällens föredrag

Mer om jubileumskursen

Det här inlägget postades i Jubileumskurs och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.