Ett nedslag i Live i Lundagård

De musikaliska inslagen i kulturveckan Live i Lundagård erbjuder musik från olika epoker och genrer, till exempel körsång av Damkören vid Musikhögskolan i Malmö. Lena Ekmanfrisk, dirigent och universitetslektor vid Musikhögskolan i Malmö, dirigerar kören under torsdagens kommande konsert En vårbukett a cappella.

Lena Ekmanfrisk

”Konserten är finalen av ett ambitiöst verksamhetsår för Damkören där ett stort fokus har legat på konserter med Mariamusik som framförts i Köpenhamn och i St. Andreas kyrka i Malmö tillsammans med en dansk damkör tidigare i år”, säger Lena. Den sakrala musiken som hyllar jungfru Maria blir en del av torsdagens repertoar. Den andra delen av konserten handlar om att hylla våren eftersom Damkören om en dryg vecka åker till Nice och representerar Sverige med svensk vårmusik. ”Genom musiken berättar vi om förändringarna i landskapet och naturen och ljuset som betyder så mycket för oss när våren kommer till Sverige”. Sist men inte minst framför kören två nya stycken som utmanar kören och ger dem en möjlighet att spänna bågen. Ett stycke av Billy Joel som är väldigt känslosamt, melankoliskt och långsamt och som handlar om olycklig kärlek och i motsats till det, en rivig, dansant traditionell sång från Mexiko. Hanna Hallborg, journaliststuderande och dessutom fransktalande, kommer att vara presentatör under framträdandet i Lund, men också i Nice där samma konsertprogram kommer att framföras.

Lena talar varmt om de duktiga körmedlemmarna som representerar en mängd olika akademiska inriktningar. Kören är uppbyggd som fristående kurser på 7,5 p som man söker till. De fyra olika nivåerna kräver olika förkunskaper och innebär ett ökat avancemang. Medlemmarna är mellan 20-60 år och kopplat till kören finns även en förening som bidrar med ett stort engagemang. Sångerskornas varierade ålder bidrar till olika klanger och färdigheter. De ungas röster bidrar till den ljusa klangen och de äldre är oftast mer inlästa på stämmorna och har mer stabilitet i sina röster. Körmedlemmarna måste kunna hänga med när kvaliteten höjs och därför är det viktigt att lägga ner mycket tid på instudering, vilket underlättar när kören är kursbaserad.

Så vad är det bästa med Damkören vid MHM? ”Kören är ett levande materia som ofta gör mig förvånad” säger Lena. ”Sångerna lever också ett eget liv, och en medelmåttig låt kan slå en med häpnad när kören framför den och låter den utvecklas på ett sätt som man inte kunnat förutse, med en slags sprittande energi som är väldigt intressant. Och givetvis finns det musik som fungerat precis tvärtom och det är det som gör arbetet med kören så spännande!”

Text och bild Sofia Rydberg, producent vid Odeum

För mer information om kulturveckans evenemang, se: lu.se/live-lundagard

Det här inlägget postades i Kulturvecka, Live i Lundagård och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.