Dumheten kan binda oss samman

Har ni en positiv människosyn? Inte efter den här föreläsningen, varnade Ekonomihögskolans professor Mats Alvesson som inledde delkurs nummer två i Lunds universitets jubileumskurs.

Begreppet ”funktionell dumhet” blev invalt i officiellt svenskt språkbruk 2013, samma år som ordet ”selfie”.

Det berättade Mats Alvesson, professor på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet och disputerad i psykologi, är författare till en rad böcker i fältet ledarskap och organisation – senast The Stupidity Paradox, the Power and Pitfalls of Functional Stupidity at Work.

– Funktionell dumhet innebär en kortsiktig positiv feedback-loop. Den underlättar vår sociala tillvaro. Men man måste vara ganska begåvad för att vara funktionellt dum.

Publiken som fyllde såväl Crafoordsalen som ljusgården på Ekonomihögskolan, fick veta att denna dumhet tjänar en social funktion och gör att stammen fungerar lite bättre tillsammans.

Jobbigt att tänka själv

– Det finns en kognitiv ekonomi i att låta andra tänka åt en. Det är jävligt jobbigt att tänka själv. Har ni tänkt på det nån gång?

– Men på det här sättet blir det legitimt att följa andra och man slipper ångest för att göra fel och avvika. Man råkar inte illa ut om man gör ungefär som alla andra.

Hur känner vi igen funktionell dumhet, då?

Jo, berättade Mats Alvesson, vi kan hålla ögonen öppna efter brist på reflexivitet – att det inte är särskilt många som ifrågasätter och utmanar antaganden och ifrågasätter trossatser och praktiker. Det kan också saknas benägenhet att begära sakskäl – goda argument för varför något ska göras. Lallande positivitet härskar.

Mats Alvesson under sin jubileumsföreläsning. Foto: Katarina Csanta

Våga vara djävulens advokat – eller kanske hovnarr

Och: vad ska man göra åt fenomenet?

Jo, raljerar Mats Alvesson – man kan med fördel använda den funktionella dumheten för att göra karriär. Att med auktoritet betona att chefen vet bäst och att ledningen beslutar det den gör. Förför sedan med vackra buzzwords. Naturaliseringsargumentet hjälper dig inskärpa i dina medarbetare att så här bör vi göra, eftersom alla andra gör så.

Men vill man komma åt den funktionella dumheten är det bättre att använda sig av den negativa kapacitet som finns på arbetsplatsen: skapa reflexiva rutiner, inte vara rädd för att agera djävulens advokat alternativt hovnarr. Våga fråga: vad är det som är konstigt och korkat på den här arbetsplatsen?

– Varje klok organisation bör också nyttja de medarbetare som har öppna ögon och alternativa infallsvinklar: nykomlingar, outsiders och kritiker.

– Dessutom rekommenderas bullshit-bingo. Vilka floskulära uttryck finns i omlopp? Man kan bidra till det intellektuella renhållningsarbetet genom att ropa ”Bullshit!” när man hört tio sådana i rad, tipsade Mats Alvesson.

Nästa föreläsningstillfälle

Nästa jubileumskurs har titeln ”Mänskliga rättigheter – vad är det” och äger rum onsdag den 1 februari i LUX Aula, och då är det Lena Halldenius, professor vid historiska institutionen, Humanistiska fakulteten som står för innehållet. Hennes forskning ligger inom politisk filosofi med fokus på frihet och rättigheter. Välkomna!

Men redan denna vecka sparkar Ekonomihögskolans egen jubileumsserie igång med Jonas Nordström, docent i nationalekonomi och utredare på Agrifood Economics Centre. Han håller en föreläsning med rubriken Att veta eller inte veta – vill konsumenter ha information om sin konsumtion?

Se alla jubileumskurstillfällen på vår Youtube-kanal.
Kursens spellista

Ladda ned hela kursprogrammet! (PDF)
Läs mer om jubileumskursen på vår hemsida
!

Text av Evelina Lindén, forskningskommunikatör på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet

Det här inlägget postades i Jubileumskurs, Svenska och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.