Det luktar naturvetenskap på Grand Hotel!

Med ett jubileumsmingel öppnades den vetenskapliga fotoutställningen Från mikrokosmos till kosmos på Grand Hotel igår. Flertalet institutioner på Naturvetenskapliga fakulteten har bidragit med forskningsfoton på allt från de minsta cellorganeller till Vintergatan.

Ett 70-tal jubileumsentusiaster kom för träffas och för att titta närmare på fotografierna. Biologen Marcus Stensmyr förgyllde dessutom träffen med en föreläsning på temat lukt och mat.

Föreläsaren Marcus Stensmyr. Bild: I. Ekström

– Vi säger ofta att människans luktsinne är mycket sämre än djurens. Så är inte alls fallet, berättade Marcus Stensmyr.

Om du drar en fasan över ett fält följer en hund doftspåret lätt. Detsamma gäller människor. Det fungerar bara om de endast har luktsinnet att lita på. Experimentet gick till på så sätt att studenter fick hörselproppar och ögonbindel på sig. Därefter fick de följa ett spår av choklad som dragits över fältet. De klarade det precis lika bra som hundarna.

Vi människor har inte heller koll på om vi har ett bra eller dåligt luktsinne. När personer själva fick uppskatta hur bra deras luktsinne var, hade det inte någon som helst korrelation med deras verkliga luktsinne. Hela 13% av en äldre testgrupp som sa att de hade ett perfekt luktsinne, hade inget luktsinne alls!

– Har du undrat varför vissa personer hatar koriander medan andra älskar kryddan? frågade Stensmyr publiken. Det har visat sig bero på en liten mutation i en speciell gen.

Vi är otroligt dåliga på att skilja på olika lukter, vilket beror på att vi inte har några ord för olika dofttyper. Stammar som har ord för skilda lukter är mycket bättre på att känna skillnad, precis som vinkännare och parfymtillverkare som också har ett gemensamt doftspråk.

Det var en intressant, lärorik och rolig föreläsning som tyvärr bara gavs igår. Fotoutställningen däremot pågår hela veckan. Så passa på att se några spännande fotografier om du ändå har vägarna förbi Grand.

Bilder från föreläsningen och jubileumsminglet: Bilder av I. Ekström

Det här inlägget postades i Framtidens universitet, Svenska, Vetenskapsvecka och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.