Brain Expo ’17 satte strålkastarljus på våra vanligaste hjärnsjukdomar

På en av årets första höstdagar hade ett tiotal patient- och intresseorganisationer samlats för att presentera sina arbeten för en nyfiken allmänhet på Lunds Stadshall. Evenemanget var minimässan Brain Expo ’17 som bjöd på uppsluppen stämning och matnyttig information om hjärnans sjukdomar.

Denna sömniga måndagsmorgon var kontrasten mellan det ensliga Stortorget och insidan av Stadshallen stor. Utmed väggarna i foajén satt ett tiotal patient- och intresseorganisationer på plats för att informera om sitt arbete kring neurologiska sjukdomar. En stor del av deras arbete är just kunskapsspridning men också att förbättra förhållandena för personer och anhöriga som drabbats av en hjärnsjukdom.

Besökare med olika patient- och intresseorganisationer i Stadshallen. Bild: L. Lockean

Samtalen mellan utställare och besökare kom snabbt igång. Hög ljudvolym och god stämning fyllde salen.

Vill skapa en gemenskap

Främjandet av samhörighet var något som återkom ofta i mina samtal med organisationerna, vilket kan vara ett viktigt komplement till det traditionella vårdförloppet.

Lars A Ohlsson, ordförande för Epilepsiförbundet Lund berättade om känslan av att vara isolerad efter att en diagnos ställts. “Det kan kännas fruktansvärt ensamt till en början, och vi har i vårt arbete insett vikten av att utbyta erfarenheter.”

Skånes Dansteaters projektledare Tanja Mangalanayagan, som i samarbete med Parkinson-förbundet driver projektet Dance for Parkinson, pratade om att erbjuda ett socialt sammanhang utanför sjukdomen. “När man går in i vår studio kommer man inte in som patient utan som dansare”. Kurserna leds av professionella dansare från kompaniet och antalet deltagare stiger stadigt.

Även kunskapsspridning är en viktig del i många organisationers verksamhet. “Det finns hjälpmedel idag som inte fanns för fem år sedan som många inte känner till!” berättade Anneli Andersson, ordförande för Svenska Dyslexiförbundet region södra Sverige.

Anneli Andersson, ordförande för Svenska Dyslexiförbundet region södra Sverige. Bild: L. Lockean

Vid STROKE-Riksförbundets bord stod besökaren Birgith Johansson som berättade om sina förhoppningar inför dagen. “Jag hoppas få ta del av nya forskningsrön och ser fram emot föredragen i eftermiddag”. Vi diskuterade allmännyttan med dagar som denna och hon fortsatte med att säga: “Programmet tangerar ju till många utbildningar och yrken i Lund, såsom för läkare och socionomer”.

Läkaren Patrik Olsson besökte mässan för att få ett patientperspektiv. Bild: L. Lockean

Besökaren Patrik Olsson är en av dessa läkare. Han berättade hur han besökte mässan för att få ett patientperspektiv på sitt arbete som forskare och planerade även att besöka fler evenemang under den kommande veckan.

Arbetet som dessa organisationer gör är livsviktigt för många, och eldsjälarna som driver dessa grupper stora förebilder för såväl medlemmar, närstående och allmänheten.

Brain Expo ’17 blev en lärorik och medryckande inledning på vetenskapsveckan Den fantastiska hjärnan som arrangerades 4-10 september som en del av Lunds universitets 350-årsjubileum av två hjärnforskningsnätverk BAGADILICO & MultiPark samt Medicinska fakulteten, alla vid Lunds universitet.

Text och bilder Lina Lockean, Masterstudent i Medie- och kommunikationsvetenskap, Lunds universitet.

Mer information:

Läs fler bloggar och se filmade presentationer från vetenskapsveckan om den fantastiska hjärnan

Det här inlägget postades i Hjärnvecka och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.