Fem udda saker du inte visste om bajs

Lunds universitet firar 350 år av utbildning och forskning. Lär dig något nytt från dagens professorer och forskare:

1. Koprofagi – är när man äter sitt eget bajs. Kaniner och marsvin är några arter som gör detta för att utvinna de sista näringsämnena. 

2. Spybollar – gör djur som äter saker som inte kan gå igenom tarmarna och komma ut som bajs. Ugglor, som äter hela möss och sorkar, spyr upp bollar med hår och ben. 

3. Det vita i fågelbajs – är motsvarigheten till vår urin. Fåglar har ju en kloak där både bajs och kiss (och ägg!) kommer ut. Så den mörka delen av en fågelskit är ”bajs”, den vita är koncentrerat ”kiss”.

 4. Den största koproliten, d.v.s. fossilt bajs som man hittat kommer från en Tyrannosaurus Rex och är en halvmeter lång och väger 7 kg. Studier av koproliten visade att Tyrannosaurus Rex ätit upp en ung växtätande dinosaurie. Koprolitfyndet är gjort i kanadensiska Saskatchewan. 

5. Vissa insekter, t.ex. sädesbladbaggen, samlar sitt bajs på ryggen för att undvika att bli uppätna av rovdjur! I vissa fall är bajset på ryggen inte bara äckligt utan också farligt, eftersom det innehåller gifter från de växter skalbaggarna äter. 

Denna lista har tagits fram av Av Jep Agrell, docent i biologi och Elisabeth Einarsson, Universitetsadjunkt, Lunds universitet

Det här inlägget postades i Svenska. Bokmärk permalänken.

Skriv en Kommentar

* Obligatoriskt