Jubileumslista: 10 saker du kanske inte visste om kollektivtrafik

Mycket forskning sker även utanför universitetens väggar. Sveriges nationella centrum för forskning och utbildning om kollektivtrafik (K2) är ett sådant exempel. På K2 möts akademi, offentliga aktörer och näringsliv för att tillsammans diskutera och utveckla kollektivtrafikens roll i Sverige. Här är 10 saker du kanske inte visste om just kollektivtrafik.

1. Kollektivtrafikbranschen har som målsättning att resandet med kollektivtrafik ska fördubblas till 2020.
  2. En stadsbuss använder i genomsnitt 50 procent mindre energi per passagerare än en bil.
  3. Andelen av resande som sker med kollektivtrafik i Sverige har minskat från cirka 50 procent 1950 till cirka 15 procent idag.
  4. 84 procent av de som stiger på en buss, spårvagn eller annat kollektivtrafikfordon gör det i en av storstadsregionerna.
  5. Kostnaderna för den lokala och regionala kollektivtrafiken betalas till hälften av biljettintäkter från resenärerna och till hälften med skattemedel från kommuner och landsting.
  6. Medelhastigheten för en buss i Lund är under 20 km/h.
  7. De som reser kollektivt har bättre hälsa än de som åker bil.
  8. Samhället lägger varje år cirka 20 miljarder kronor på lokal och regional kollektivtrafik, vilket är ungefär lika mycket som byggandet av Öresundsbron inklusive tunnel.
  9. Kollektivtrafiken, särskilt den spårbundna, påverkar i ökande utsträckning var och hur städer utvecklas.
  10. Svensk kollektivtrafik har avreglerats i flera olika steg under de senaste decennierna. Sedan 2012 kan privata företag bedriva buss- och järnvägstrafik på en helt avreglerad marknad.

Denna lista har tagits fram av John Hultén, Föreståndare för Nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik och tidigare forskare vid Lunds universitet.

Bild: Johan Wessman

_______________________________

Lunds universitets 350-årsjubiluem firas från den 19 december 2016 till den 28 januari 2018. Läs mer om programmet på jubileumshemsidan lu.se/350

Det här inlägget postades i Social Media Buzz, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.