Jubileumslista: 10 saker du kanske inte visste om fossil

Lär dig något nytt om fossil från dagens professorer och forskare vid Lunds universitet!

1. Tvärtemot vad man kanske skulle tro så var det stora flertalet dinosaurier veganer och inte blodtörstiga, köttätande rovdjur.
  2. Organismers beteenden bevaras sällan i det fossila arkivet utan tolkas normalt genom indirekta bevis, exempelvis avtryck. Men trots detta finns det faktiskt spektakulära fossila exempel med direkta bevis, likt frusna ögonblick från urtiden, för pågående rovdjursattacker, kopulerande organismer, gravida och ruvande mödrar.
  3. Det är bara en bråkdel, under normala omständigheter kanske omkring 15 procent, av alla organismer i ett modernt ekosystem som har chans att bli fossil. De allra flesta blir en del av naturens kretslopp och lämnar inga spår efter sig till eftervärlden.
  4. Fossila benrester som tillhör Megalosaurus bucklandii, världens först beskrivna dinosaurieart, var tidigare kända under namnet Scrotum humanum (översättningen från latin får ni göra själva).
  5. Länge trodde man att fossil var Guds skapelser eller kunde tillväxa spontant i bergen. Först på 1700-talet blev den moderna synen, att det är rester av en gång levande organismer, mer allmänt accepterad. Universalgeniet Leonardo da Vinci (1452–1519) var dock en av de som hade den korrekta uppfattningen redan under renässansen.
  6. Fossil skrevs ut på recept som medikament mot diverse åkommor, allt från epilepsi och ögonsjukdomar till böldpest, fram till en bit in på 1700-talet. Om effekten var önskvärd låter vi vara osagt.
  7. Världens mest kända hominidfossil av arten Australopithecus afarensis fick sitt smeknamn ”Lucy” efter låten Lucy in the Sky with Diamonds från The Beatles album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Hon har därefter fått en ”gemål” i form av ”John-Paul” (Ouranopithecus) för att följa den inslagna Beatlestrenden.
  8. Det är inte ovanligt att paleontologer undervisar läkarstudenter i anatomi vid amerikanska universitet.
  9. Om jordens 4,6 miljarder år långa historia räknas om till att motsvara ett kalenderår så har vår egen art, Homo sapiens, endast befolkat planeten de senaste blyga 23 minuterna.
  10. Den på många håll pågående kampen för ett ”fossilfritt samhälle” är inget vi paleontologer stöder! Med tanke på vad fossil kan ge för kunskap om livets utveckling och evolution borde detta inte uppmuntras av någon. Ett fossilbränslefritt samhälle – det är däremot en helt annan femma!

Denna lista har tagits fram av Professor Mats E. Eriksson och Professor Per Ahlberg, Berggrundsgeologi, Lunds universitet.

Lunds universitets 350-årsjubiluem firas från den 19 december 2016 till den 28 januari 2018. Läs mer om programmet på jubileumshemsidan lu.se/350

Det här inlägget postades i Social Media Buzz, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.